Skog och hälsa

Hej på er! 
Om jag får välja en helt ledig dag spenderar jag den helst så många timmar som möjligt i skogen, hur skog och hälsa hänger ihop kan vara svårt att förklara. Känslan för naturen och ha nära tillgång till skog och natur närhelst man behöver spelar stor roll för upplevelsen av livskvalitet, välbefinnande och hälsa.

Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och inte bara frånvaro av sjukdom och svaghet, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Hälsa för mig är att samla på sig positiva upplevelser, jag anser också att man behåller hälsa genom att förstå sitt sammanhang. Det kan också handla om upplevelser som får en att känna ett läkande, lekande, lärande, vårdande om andra och något att tro på. Vad jag märker är det naturligt att människor också tar sig ut i naturen på sin fritid, de som är måna om att må bra i alla fall. Det är många som är överens om att det är hälsosamt att vara ute i skog och mark – både för våra sinnen och vår fysik.

Samhället förändrats på ett sätt som gör att vi sitter mycket still, vi hanterar en mängd olika informationsflöden och bor och vistas ofta i miljöer som ställer höga krav på ständig uppmärksamhet. Allt detta påverkar hur vi mår och vilka möjligheter vi har att behålla vår hälsa. Vi kommer från naturen och är inte gjorda för att bara befinna oss i den tekniska eller brusiga stadsmiljön.

Att ströva i skog och mark ensam eller tillsammans med andra ökar känslan av välbefinnande. Vad som händer när vi går i en naturmiljö eller skog som vi tycker om är att kroppen får utlopp för sitt rörelsebehov och känsla av välbefinnande. Känslan inom oss brukar bli lugnare, man hör sina tankar och upplever sina sinnen på ett annat sätt, detta bidrar till att vi ofta känner en helhet, att man tillhör sig själv, dem man har sällskap med eller till och med som en del i ett större sammanhang.

När människor möter skog och natur är det mycket som händer inombords, det är jag inte ensam om att känna. Visserligen olika för olika människor men det handlar alltid om en naturmiljö man lärt sig tycka om sedan tidigare, olika typer av rörelse eller aktiviteter och att ett inre liv tycks vakna. Man känner sig glad och fri och att det är lätt och roligt att umgås både med varandra och med naturmiljön/skogen. Tiden stannar, på ett sätt.

Forskning om skog och hälsa (hämtad information).
När hälsa kommer på tal i relation till naturmiljöer refereras bland annat till sambanden mellan psykologisk trötthet och reparerande gröna miljöer. När människor i allt högre grad använder en riktad uppmärksamhet och koncentration som tar mycket kraft och energi utan återhämtning kan konsekvensen bli utmattning.

Skog och natur kan råda bot och ge kraft och energi genom en variationsrik miljö med slingrande men kravlösa linjer som väcker fascination. Det kan räcka med att se träd och grönska genom ett fönster för att få positiva känslor.

Man ser även gynnsamma effekter vid rehabilitering efter sjukdomar och svåra skador. Detta har testats bland annat vid sjukhus. En studie i England visar på tydliga samband mellan högre hälsa hos personer som exponeras för gröna miljöer i sin boendeomgivning än de som inte gör det.

Det sänker stress, ökar immunförsvar och känslan till sig själv att vara ute i naturen. Naturligt dagsljus påverkar hormonnivåer och den biologiska klockan. Att sinnena, syn, hörsel, smak, lukt och känsel, stimuleras sänker mängden stresshormon.








Kommentarer

Populära inlägg